Sluiting 192 Museum

Speciaal weekend (30&31 augustus) in Nijkerk in verband met het einde van het 192 Museum
45  jaar na het staken van de zeezender Veronica 192 valt nu ook het doek  voor het 192 Museum. Het 192 Museum meldt aan Spreekbuis: ‘Vanwege  diverse omstandigheden is het de eerste week van september de laatste  keer dat we open zijn. Het 192 Museum (voorheen 192 & Demis Roussos)  Museum in Nijkerk. Het is gewijd aan de The Golden Years of Dutch Pop  Music en aan zeezenders, met name aan Radio Veronica. Het is gevestigd  in het pand van de 192TV Studio en kent één entree voor beide  museumdelen. 


De bovenverdieping is gewijd aan zeezenders in het algemeen, en  Radio Veronica in het bijzonder. Deze zender zond van 1960 tot 1974 uit  vanaf zee, op een golflengte van eerst 192, later 538 meter. De naam van  Veronica wordt niet letterlijk gebruikt, om problemen met de huidige  radiozender te voorkomen. Hierover hadden Veronica Merken BV en  Sky-radiogroep in 2014 al eens een rechtszaak aangespannen tegen  Nordeney, de stichting van Ad Bouman en Juul Geleick. Dit gedeelte werd  op 31 augustus 2016 geopend, precies 42 jaar nadat Radio Veronica moest  stoppen met uitzenden vanaf zee.

In het museum zijn twee nagebouwde radiostudio’s en een bar van een  drive-inshow te zien, en allerlei schaalmodellen van schepen waarop  uitgezonden werd zoals de Norderney van Veronica. Verder worden allerlei  relikwieën getoond van met name Veronica, zoals originele apparatuur,  platen, foto’s en krantenknipsels. In allerlei kamers zijn jingles en  tunes te horen en in de lange gang vult een portretgalerij van  oud-medewerkers van Veronica de muren.

Juul Geleick: ‘Het museum in Nijkerk sluit eind  augustus z’n deuren. Iedereen van de zeezender generatie is nu wel  geweest. We doen nog wel een grote afsluitende reünie voor oud  medewerkers en dan is het afgelopen.’

Bert van Breda: ‘Wij sluiten af met een speciaal  weekend van 30 en 31 augustus, daarna sluiten we de expositie maar gaat  (bijna) alles naar Museum RockArt in Hoek van Holland, die gaan er weer  iets moois van maken. 192TV blijft natuurlijk bestaan, 24 uur per dag  gouwe ouwe op je kabel en schotel, zolang de kabelaars ons doorgeven  natuurlijk‘.


Bron/tekst: Spreekbuis / MediaPages


terug naar nieuwsoverzicht